http://nederland.klaagt.nl
nederland@klaagt.nl
of  nederland klaagt toevoegen aan favorieten

9 september 2004

Roofovervaller losgelaten na blunder politie

door Harrie Nijen Twilhaar

 

ZUTPHEN, donderdag
       Een 21-jarige Pool die ervan verdacht wordt het afgelopen weekeinde samen met een 25-jarige landgenoot de 85-jarige Stijntje Kuiper-Koetsier uit Vaassen op zeer beestachtige wijze te hebben mishandeld, is na een enorme blunder van de politie op bevel van de officier van justitie in Zutphen weer op vrije voeten gesteld.
        De man is naar alle waarschijnlijkheid ons land al uitgevlucht.
       De politie opende zondagmiddag de klopjacht op twee Polen die de bejaarde vrouw zaterdagnacht in haar woning hadden overvallen en mishandeld. Ze werd met telefoondraden en een ceintuur aan haar bed gekneveld. De vrouw liep daarbij ernstige verwondingen op aan haar hele lichaam. De buit bedroeg slechts 70 euro.
       Tijdens de klopjacht op de daders had de politie Noord-en Oost-Gelderland vergeten de dienstdoende piketofficier van justitie in te lichten.
       Aangezien het niet ging om een aanhouding op heterdaad, had de politie het openbaar ministerie vooraf moeten informeren. Die had formeel toestemming moeten verlenen om de voortvluchtige Polen op te sporen en te arresteren.

 De Pool werd met behulp van een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten opgespoord in de Kroondomeinen bij Apeldoorn. Zijn landgenoot werd niet gepakt.
       Toen de piketofficier van justitie op het politiebureau werd gewaarschuwd, liet deze weten dat de arrestatie onrechtmatig was en dat het om een zogeheten ’niet-heterdaad’ ging.
       
Woedend
        In eerste instantie werd de Pool door verbouwereerde politiemensen ondanks het nadrukkelijke bevel van de officier van justitie niet in vrijheid gesteld. Die reageerde woedend en sommeerde de dienders alsnog zijn orders op te volgen. Vervolgens werd de kwestie aan de onderzoeksrechter voorgelegd. Die moest uiteindelijk de rechtmatigheid van de procedure toetsen. De Pool was op dat moment al vrijgelaten.


       Volgens de Zutphense persrechter D. Vergunst waren zowel politie als justitie niet gelukkig met de situatie.
       

http://www.telegraaf.nl

 

  
   
[terug]


9 september 2004