Heeft u nog een bootje te slopen ?                            

 

In Nederland is dat gratis.


  Jan Pronk (Vrom) hangt een schadeclaim van miljoenen guldens boven het hoofd omdat hij het tankschip Sandrien in de Amsterdamse haven aan de ketting heeft laten leggen.

Ik vind dan ook dat Pronk de sloop uit eigenzak moet betalen en niet op de Nederlandse gemeenschap moet afschuiven.  

De Nederlandse staat (dus Pronk) zal nu moeten opdraaien voor de sloop, die 'drie miljoen euro, misschien meer' gaat kosten.

Minister Pronk (Milieu) wil ook nog garant staan voor de kosten van het achterstallig loon, het voedsel, de medische hulp en de terugreis van de bemanning van het sloopschip de Sandrien. Dit heeft hij donderdag gemeld aan de internationale vakbond voor zeelieden ITF.


  13 feb 2001

 

DEN HAAG - De inspectie milieuhygiŽne heeft de tanker Sandrien dinsdag verboden uit de haven van Amsterdam te vertrekken. Het vaartuig waarin asbest is verwerkt, stond op het punt naar India te koersen.

Daar zou het worden gesloopt op een volgens de inspectie voor mensen en milieu onverantwoorde wijze. Het is de eerste keer dat de inspectie een dergelijke tanker aan de ketting legt.

Het schip zal moeten worden ontmanteld in een land dat beschikt over een professionele scheepssloopinstallatie. In India worden de schepen op het strand gesloopt. De tanker beschikt over certificaten die gezien de technische staat toestemming geven voor slechts een enkel reis, zonder lading, bij rustig weer. De Sandrien is een enkelwandige tanker uit 1974 van 170 meter lang.

Greenpeace is blij met de Nederlandse maatregel. Volgens de milieuorganisatie zijn er in Nederland bedrijven die het schip op verantwoorde wijze kunnen slopen.

Greenpeace vindt het niet verstandig de Sandrien nog te laten varen. De vorige eigenaar van het schip was dezelfde als van de olietanker Erika, aldus een woordvoerster. Die verging eind 1999 voor de Franse kust.

 

© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden. e-mail: redactie@telegraaf.nlnederland.klaagt.nl