Millieu vervuiling !!!!!!!!  
[Nieuwsarchief]

Uit de binnenland-sectie van De Telegraaf-i van
11 december 1999


Gestolen tweewieler
meteen vernietigd

door John van den Heuvel

AMSTERDAM, zaterdag

Het openbaar ministerie in Amsterdam begint een keihard offensief om het enorme aantal diefstallen van bromfietsen, snorfietsen en scooters terug te dringen.

Met ingang van volgende week zal de politie strenge controles uitvoeren. Daarbij raken mensen direct hun tweewieler kwijt als wordt geconstateerd dat er met het framenummer is geknoeid.

De politie heeft speciale infrarood apparatuur om het oorspronkelijke framenummer na te gaan. Bromfietsen, scooters en snorfietsen met een vervalst of weggevijld framenummer gaan voortaan linea recta de metaalpers in. Als de nieuwe aanpak in Amsterdam slaagt, zullen andere regio's en steden volgen.

Het anti-diefstal-offensief van het OM volgt na een uitspraak van de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank, die onlangs bepaalde dat bromfietsen met een vals of (gedeeltelijk) verwijderd framenummer door de politie mogen worden vernietigd.

Volgens het Amsterdamse parket zijn bromfietsen met een verkeerd framenummer vrijwel altijd gestolen. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van alle brommers en scooters in Amsterdam van diefstal afkomstig is. In de hoofdstad werden vorig jaar 1700 van deze tweewielers, met een totale geschatte waarde van 4,25 miljoen gulden, ontvreemd.

"We willen met deze aanpak duidelijk maken dat we gerommel met framenummers niet tolereren", zegt de Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. J.M. Vrakking. Volgens hem hoeven eigenaars die hun bezit kwijtraken, niet op een schadevergoeding te rekenen.

"Iedereen behoort te weten dat een brommer zonder framenummer zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig is. Ook ouders moeten alert zijn. Als zoonlief een scooter voor de helft van de werkelijke waarde wil kopen en er bovendien met het framenummer is geknoeid, kunnen ouders op hun vingers natellen dat er iets mis is", aldus Vrakking.

Justitie adviseert om scooters en brommers zoveel mogelijk bij de erkende bromfietshandel te kopen en in ieder geval goed de herkomst van de tweewieler na te gaan.


terug naar de klaag index